Blatska Korčulanka kvalitetom je i cijenom ekvivalent jako dobrim beljskim i iločkim graševinama s navojnim čepom
Kad smo krajem lipnja sjeli za bar šarmantnog Valamarova hotela Places u Starigradu na Hvaru, pitali smo barmena koja bijela vina toči na čaše. Susretljivi je barmen nabrojao nekoliko imena, uključujući Korčulanku, brend za koji dotad nismo čuli.
adsense_content_v3
Vino je bilo okej ali ne mnogo više od toga; plus 33, bazen, borovi i more tražili su koktele ili pjenušce. Tri i pol mjeseca kasnije, početkom jeseni, kod kuće smo u miru ponovno probali Korčulanku. Uvjerili smo se da je Sandi Paris, bivši višestruki sommelierski šampion i Valamarov glavni wine buyer, ponovno bio u pravu.
Korčulanka nam se svidjela zbog lijepih, toplih, baš južnjačkih voćnih aroma (citrusi, smokve, smokvin list) ali i zbog svježine i čistoće, prilično netipične za dalmatinska bijela vina koja koštaju pet eura ili manje.
Korčulanka se proizvodi od autohtonih dalmatinskih sorti. Riječ je o cetinki, blatskoj zlatarici i bijeloj bratkovini. Korčulanka dolazi iz velike korčulanske vinarije Blato 1902. koja zadnjih godina postaje kvalitativno sve ambicioznija, o čemu najbolje svjedoče njeni pošipi.
Korčulanka je vjerojatno jedino dalmatinsko bijelo vino koje košta tridesetak kuna, a može konkurirati dugogodišnjim šampionima hrvatskih supermarketa, beljskoj i iločkoj graševini u buteljama s navojnim čepom.
Korčulanka, koja se jako fino pije uz slane srdele, inćune, sireve, fritto misto, lignje ali i raznovrsne salate, pokazuje da se u Dalmaciji može proizvesti dobro, zanimljivo i originalno bijelo vino koje je široko dostupno cijenom i količinama.


